Energiebesparende maatregelen financieren met een hypotheek met NHG? Goed idee! De kosten zijn vaak lager dan de besparing op je energierekening.

Besparing

Een nieuwe HR ketel, energiezuinige kozijnen en deuren, zonnecellen. Niet goedkoop, maar vaak wel een goede investering. Deze energiebesparende voorzieningen kun je ook financieren met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is interessant, omdat de maandelijkse besparing groter kan zijn dan de kosten van de lening.

Hoeveel mag ik lenen?

De bovengrenzen van de NHG zijn gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De bedragen die u maximaal kunt lenen voor een hypotheek met NHG staan in onderstaande tabel.

Kostengrens 2020
Kostengrens NHG €310.000
Kostengrens NHG
voor woningen met
energiebesparende voorzieningen
€328.600

Wat moet ik doen?

Om voor deze regeling in aanmerking te komen hoef je alleen een kostenspecificatie aan te leveren. Achteraf wordt dan gecontroleerd of het geld daadwerkelijk aan de energiebesparende maatregelen is besteed.

Subsidie

Er zijn ook andere mogelijkheden om energiebesparende investeringen betaalbaar te maken. De overheid heeft hiervoor diverse subsidies en aantrekkelijke leningen in het leven geroepen.
Op energiesubsidiewijzer.nl kun je zelf bekijken of je subsidie kunt krijgen. Deze website geeft een helder overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van je woning. Het gaat daarbij om regelingen op zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau.
Ongunstig energielabel drukt woningprijs
Ook als je van plan bent je huis te verkopen kan het interessant zijn om in energiebesparende voorzieningen te investeren. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt namelijk dat het energielabel van belang is voor de hoogte van de verkoopprijs.
De verkoopprijs van woningen met het meest ongunstige G-label liggen bijvoorbeeld bijna € 14.000 lager dan die van het meest voorkomende D-label. Het A-label, dat wordt toegekend aan energiezuinige huizen, levert de verkoper juist € 7.000 extra op.