Wat kan ik maximaal lenen?

Droomwoning

Je hebt je droomwoning gevonden maar er zijn naast jou nog vele andere gegadigden. Of de woning die precies aan al je wensen voldoet is net voor je neus weggekaapt. Herkenbaar? Er is nog steeds sprake van een overspannen woningmarkt, dus de kans is groot dat er meerdere bieders op jouw toekomstige huis zijn. Met mijn gratis checklist leg ik je uit hoe je jouw kans op je droomhuis vergroot.

Weet wat je kunt bieden

Je moet namelijk slim bieden. Het gaat vooral om het neerleggen van een goed voorstel met een interessant bod en de juiste ontbindende voorwaarden. De verkopende partij moet namelijk enthousiast worden over jouw voorstel.
Op het moment dat je een bod doet, heb je echter nog geen zekerheid over de financiering. Soms lukt het niet om de gewenste hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld als de geldverstrekker vindt dat je inkomen te laag is om de lasten van het huis op te brengen. Of als de geldverstrekker de woning niet als onderpand voor een lening wil, omdat er iets mis is met de fundering of bouwkundige staat.
Ook veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen de financiering dwarsbomen. Zoals kredieten waar je je niet van bewust bent, maar ook ontslag, uit elkaar gaan of arbeidsongeschiktheid.

Financieringsvoorbehoud

Het is gebruikelijk een financieringsvoorbehoud in je koopcontract te laten opnemen. Dit geeft jou als koper tot een bepaalde datum (meestal 6-8 weken) de tijd om de financiering rond te krijgen.
Je kunt ook een kortere termijn met de verkoper afspreken. Hierdoor krijgt de verkoper sneller zekerheid en vergroot jij je kans op die droomwoning. Lukt dat niet in die periode, dan kan de koop ongedaan worden gemaakt. Zonder dat je de verkopers een forse compensatie moet betalen.

Goede voorbereiding

Met de juiste voorbereiding vergroot je de slagingskans op de woning aanzienlijk. Door het maken van een financieel plan weet je in ieder geval hoeveel je kunt kunt lenen en wat je dit per maand gaat kosten. Hoe beter je de financiering hebt voorbereid, hoe sneller de hypotheekaanvraag verloopt, dus hoe korter het financieringsvoorbehoud kan zijn. Zelfs binnen een week!

Checklist

Wil je graag weten welke documenten je nodig hebt om het hypotheektraject snel te laten verlopen?

Download de gratis checklist

Meer weten?

Tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek vertel ik je graag meer over de mogelijkheden.
Neem contact met mij op.