Veel ouderen willen hun overwaarde verzilveren. Dit zijn de mogelijkheden.

Geld in stenen

Veel ouderen willen graag hun overwaarde verzilveren. Niet gek. Sinds 2013 zijn de huizenprijzen flink gestegen. Dat betekent dat veel woningbezitters op papier een stuk rijker zijn geworden. Op papier, want zolang de woning niet wordt verkocht zit het geld in stenen en kan niemand ervan profiteren. Toch? Niet helemaal. Voor ouderen is het voortaan wel degelijk mogelijk om hun overwaarde te verzilveren zonder te verhuizen. Ik leg graag uit hoe dit werkt.

Overwaarde verzilveren

Veel ouderen hebben hun hypotheek al (bijna) afgelost en zouden de overwaarde graag willen vrijmaken om bijvoorbeeld woningaanpassingen te bekostigen. Tot voor kort was dit erg lastig. Zelfs als er een paar ton overwaarde was. Banken staarden zich blind op het inkomen en als dat te laag was werd een financiering resoluut geweigerd.

De overwaarde bestond dus eigenlijk alleen op papier en kon alleen verzilverd worden door de woning te verkopen. Gelukkig zijn er inmiddels diverse mogelijkheden voor ouderen om hun overwaarde te verzilveren. Zelfs als het (pensioen)inkomen eigenlijk te laag is voor de hoogte van de financiering.

Mogelijkheden

De overwaardehypotheek of verzilverhypotheek is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De aanvrager betaalt gedurende de looptijd geen rente en aflossing. De maandlasten gaan dus niet omhoog. Eigenlijk betaal je met stenen. De lening wordt pas afgelost na verkoop van de woning of overlijden.

  • De overwaarde belastingvrij schenken voor de nieuwe woning van je kind(eren)
  • Je kunt je overwaarde ook verzilveren voor een belastingvrije schenking aan je kind(eren).
    Als starter op de woningmarkt hebben zij het namelijk best moeilijk. Door de strenge regels hebben ze bijvoorbeeld veel eigen geld nodig om een woning te kunnen kopen. Met een schenking kun je je kinderen flink op weg helpen.

Waarom overwaarde verzilveren?

Ouderenbond ANBO heeft onderzocht waarom ouderen hun overwaarde graag verzilveren. De belangrijkste reden is het bekostigen van woningaanpassingen (68%). Maar ook een aanvulling op het pensioen (35%) en het financieren van zorgbehoeften (33%) worden genoemd.